2012. augusztus 9., csütörtök

Recept | Barack lekvár

Picit több mint egy hónapja készült el ez a finom lekvár, akkor, amikor a barackos gombóc és az ordás palacsinta is.
Hasonlóan készült, mint az eddigi lekvárok (málna, áfonya).




 Hozzávalók: 5 kg barack (akár vegyesen is), 1,5-2 kg cukor, egy lime vagy citrom, befőzési szalicil


 Elkészítés: 
A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk, tisztítjuk. Délbe/negyedekre vágjuk.
Az edényt kikenjük a citromlevével, majd beletesszük az előkészített gyümölcsöt, odatesszük főni.
Idén csak azután tettük bele a cukrot, hogy a gyümölcsök jól összerotyogtak volna, ez kb 20-40 perc főzést jelent, persze közben kavargatjuk, hogy oda ne kapja az alja.
Ezután beletesszük a cukrot, mi 1,5 kg-t használtunk, de aki úgy érzi, nem elég édes, még tehet bele nyugodtan.
Cukorral is főztük még 40-50 percet, de ha nagyon leves, lehet még tovább is.
Mikor úgy érezzük, kész a lekvárunk, elkeverünk benne pár csepp rumaromát, majd egy kisebb tálba kiveszünk a főzetből, egy kevés befőzési szalicilt keverünk el benne, majd a szaliciles lekvárt belekeverjük lekvárunkba. Azonnal le is oltjuk a tüzet.
Jól összekavarjuk a lekvárt, majd üvegekbe töltjük, dunsztoljuk.




Ti szeretitek a barack lekvárt? Hogyan szoktátok fogyasztani, mibe használjátok fel?

Bella
"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál. " P.S. I love you c. filmből